Maymun Çiçeği Nedir? Enfeksiyonu,Belirtileri,Tedavisi Nasıl?

Maymun Çiçeği Nedir? Enfeksiyonu,Belirtileri,Tedavisi Nasıl?

Maymun çiçeği nedir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre maymun çiçeği, en sık Orta ve Batı Afrika ülkelerinin tropik yağmur ormanlarına yakın uzak bölgelerinde yayıldığı, dolayısıyla Orta ve Batı Afrika’da ortaya çıktığı için nadir görülen bir hastalıktır ve virüsü bulaşıcı olan zoonotik bir virüstür. hayvandan insana bulaşır.

Bilimsel çalışmalar bunun bir çiçek hastalığı ailesi olduğunu kanıtlamıştır ve çiçek hastalığı 1980’de ortadan kaldırıldığından beri, maymun çiçeği hala Afrika’nın bazı bölgelerinde sporadik olarak görülmektedir ve maymun çiçeği virüsü ayrıca çiçek virüsleri ailesine ait çiçek virüsü cinsine aittir, ancak sağlık uzmanları Daha az tehlikeli olduğunu ve enfeksiyon bulaşma olasılığının düşük olduğunu onayladı.

Maymun çiçeği vürüsü

Maymun çiçeği vürüsü

Maymun çiçeği enfeksiyonu

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği enfeksiyonunun, enfekte hayvanların kanları, vücut sıvıları, deri lezyonları veya mukoza sıvıları ile doğrudan temas yoluyla bulaştığını doğruladı ve enfekte hayvanlardan az pişmiş et yemenin enfeksiyonla ilişkili bir risk faktörü olabileceğini belirtti.

Bir kişiden diğerine bulaşmaya özgü enfeksiyon ise, hastalık veya cilt lezyonları ile enfekte olmuş bir kişinin solunum yollarının salgıları ile iki kişinin yakın teması veya yakın zamanda temas eden nesnelerle temas sonucu oluşur. hastanın sıvıları veya zararlılara neden olan maddelerle kontamine olduğunu ve hastalığın ilk aşamada solunum partikülleri yoluyla bulaştığını açıkladı.Bu damlacıklar tipik olarak uzun süre yüz yüze temas gerektirir ve aile üyelerini aktif vakalarda yüksek seviyelere çıkarır. enfeksiyon riski.

Çalışma sırasında ayrıca enfeksiyonun aşılama veya plasenta yoluyla da bulaşabileceği bulundu ve maymun çiçeğinin sadece bir kişiden diğerine bulaşarak insanlarda kalıcı olabileceğine dair hala bir kanıt yok.

Maymun çiçeğinin keşfinin başlangıcı

İnsanlar arasında ilk kez maymun çiçeğinin keşfi, 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde geldi ve burada çiçek hastalığının eradike edildiği bir bölgede yaşayan 9 yaşındaki bir erkek çocuğunun, 1968’de çiçek hastalığına yakalandığı bildirildi. Sağlık yetkilileri vakaların çoğunun, Kongo Havzası ve Batı Afrika’da bulunan yağmur ormanlarının kırsal alanlarında, özellikle de endemik olduğu kabul edilen ve hastalığın büyük bir salgınının 1996 ve 1999’da meydana geldiği Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde meydana geldiğini bildirdi.

Maymun çiçeği belirtileri

Maymun çiçeği enfeksiyonunun belirtileri, enfeksiyon evresi ile belirtilerin ortaya çıkma evresi arasındaki sürenin 6 ila 16 gün arasında olduğu, ancak 5 ile 21 gün arasında değişebildiği maymun çiçeği hastalığının kuluçka dönemine göre değişir .

Enfeksiyonun aşamaları ayrılır:

fetih dönemi

Sıfır gün ve 5 gündür ve ateş, şiddetli baş ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, sırt ve kas ağrısı ve şiddetli halsizlik ile karakterizedir .

Döküntülerin ortaya çıkma süresi

En sık yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılan döküntü görünümünün çeşitli aşamalarının kristalleştiği, ateş ile enfeksiyondan sonraki 1 ila 3 gün arasında değişen bir dönemdir. Vakaların %95’inde yüzde ve avuç içlerinde en şiddetlidir. Ayak tabanları %75’dir.

Çoğu zaman, döküntü, cilt yüzeyindeki maküler papüllerden sıvı dolu veziküllere ve püstüllere kadar 10 gün içinde gelişir, ardından tamamen kaybolması üç hafta sürebilen kabuklar gelir .

Maymun çiçeğini ayırt eden nedir

Maymun çiçeği olan bazı hastalarda, genellikle döküntü başlangıcından önce lenf düğümlerinde ciddi büyüme gelişir; bu, maymun çiçeğini diğer benzer hastalıklardan ayıran bir özelliktir; burada, maymun çiçeği genellikle kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır ve semptomları 14 ila 21 arasında değişir. Günler, Çocuklar virüse maruz kalma derecesine, hastanın sağlık durumuna ve bundan kaynaklanan komplikasyonların ciddiyetine bağlı olarak ciddi vakalardan daha sık etkilenir .

maymun çiçeği tedavisi

Geçmişte çiçek hastalığına karşı aşılamanın maymun çiçek hastalığını önlemede %85 oranında etkili olduğu kanıtlandığı için Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği enfeksiyonuyla mücadele için özel bir ilaç veya aşı olmadığını doğrulamıştır, ancak bu aşı, bundan sonra halk için artık mevcut değildir. çiçek hastalığının dünyadan silinmesinin ardından onunla aşılama durduruldu.

Maymun çiçeği nasıl önlenir

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği enfeksiyonunun önlenmesini azaltmanın tek yolunun, dünya çapında vatandaşları alabilecekleri önlemler konusunda eğitmeye başlama ihtiyacıyla, onunla ilişkili risk faktörleri ve hastalığın nasıl bulaştığı konusunda farkındalığı yaymak olduğunu doğruladı. özellikle vakaların ortaya çıkması ile birlikte bu virüs ile enfeksiyonu azaltmak için alın, buna ek olarak, salgınları kontrol altına almak için sürveyans önlemleri ve yeni vakaların hızlı teşhisi için vazgeçilmezdir .

Hastalığın bir kişiden diğerine yayılmasını sınırlamak için maymun çiçeği bulaşmış kişilerle yakın fiziksel temastan kaçınmanın ve bu hastalığa sahip hastalara bakarken eldiven ve koruyucu ekipman giymenin yanı sıra dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Bakımından veya ziyaretinden sonra düzenli olarak el yıkamaya alınır .

Hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşma riskini önlemenin yolları konusunda ise, tüm hayvansal ürünleri yemeden önce çok iyi pişirerek, virüsün endemik ülkelerde bulaşmasını önlemek için tüm çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini açıkladı. eldiven ve diğer giysiler giymek Hasta hayvanlar veya onların enfekte dokuları ile çalışırken ve kesim uygulamaları sırasında uygun koruma.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.