Çocuklarda horlamanın nedenleri
Çocuklarda horlamanın nedenleri
Çocukların horlaması özellikle arada bir oluyorsa çoğu zaman önemsizdir ancak horlama sık veya şiddetli ise uyku sırasında solunum problemine işaret edebilir. Çocuklarda horlamanın nedenleri ve çocuklarda horlamanın nasıl tedavi edileceği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, ebeveynlerin çocuklarının sağlığına daha fazla özen göstermelerine ve çocukların daha iyi ve kaliteli uyku çekmelerine yardımcı olabilir.
Çocuklarda horlamanın nedenleri
Horlama, boğazın arkasındaki hava yolundan hava serbestçe akmadığında meydana gelir.Bir kişi nefes aldığında veya nefes verdiğinde, hava yolunun etrafındaki dokular titreşerek horlama adı verilen işitilebilir bir ses üretir. Birden fazla faktör hava yolunun tıkanmasına ve çocuğun horlamasına neden olabilir sevgili anne Çocuklarda horlamanın en yaygın risk faktörleri şunlardır:
Büyümüş veya şişmiş bademcikler ve adenoidler: Bademcikler ve adenoidler boğazın arkasına yakın bir yerde bulunur ve vücudun bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.Doğal olarak daha büyük veya enfeksiyon nedeniyle şişmişlerse bademcikler ve adenoidler hava yolunu tıkayabilir ve horlamaya neden olur ve bu çocuklarda horlamanın nedenlerinden biridir.En yaygın olanı.
Obezite: Obezite hava yolunu daraltabileceği ve obstrüktif uyku apnesi riskini artırabileceği için fazla kilolu çocukların horlama olasılığının daha yüksek olduğu gösterilmiştir.
Tıkanıklık: Soğuk benzeri semptomlar, havanın düzgün akışını engelleyen tıkanıklığa neden olabilir ve enfeksiyon bademcik iltihabına ve adenoidlere yol açabilir; Bu da çocukların horlamasına neden olur.
Alerjiler: Alerjik ataklar, burun ve boğazda iltihaplanmaya neden olabilir, bu da nefes almayı zorlaştırır ve horlama riskini artırır.
Astım: Alerjiler gibi astım da normal nefes almayı baskılayabilir ve hava yolunun kısmi tıkanmasına neden olursa horlamaya neden olabilir. Doğuştan gelen sorunlar: Bazı çocuklar, uyurken normal nefes almalarını zorlaştıran doğuştan gelen sorunlarla doğarlar
Örneğin: Burun deliklerinin eşit ayrılmadığı eğri bir septum, ağızdan nefes almaya ve dolayısıyla horlamaya neden olabilir.
Çocuklarda horlama tedavisi yöntemleri
Çocuklarda horlamanın en belirgin nedenlerini öğrendikten sonra, çocuklarda horlamanın tedavi yöntemlerini bilmek gerekir, en öne çıkan tedavi yöntemleri sevgili anne, obstrüktif uyku apnesi ve horlama ameliyatlarını içerir, ancak ameliyat tehlikeli mi yoksa ameliyat mı? İstenmediği takdirde hasta her gece boğazına hava basıncı veren bir burun maskesi ile uyuyabilir ve çocuklarda horlama tedavisine yardımcı olmak için aşağıdaki adımlar atılabilir:
- Bebeği yan yatırarak uyutun: Sırt üstü yattığınızda, küçük dil boğazın arkasına doğru hareket edebilir ve hava yolunu kısmen tıkayabilir.
- Çocuğunuzun yatak odasına bir nemlendirici koyun: Artan nem, gece tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilir ve bu da horlamayı tedavi etmeye yardımcı olabilir.
- Potansiyel alerjenleri yatak odalarından çıkarın: Buna doldurulmuş hayvanlar, kuştüyü yorganlar ve yastıklar dahildir.
- Hava temizleyici kullanın: Çocuğunuzun alerjisi varsa, hava temizleyicileri havadaki toz ve polen gibi alerjenleri gidermeye yardımcı olabilir.Toz birikimini önlemek için mobilya, halı ve diğer yüzeyler sık sık temizlenmelidir.
- Çocuğun ağırlığının azaltılması: Obezite , çocuklarda horlamanın ana nedenlerinden biridir; Bu nedenle, bir çocuğun kilo vermesine yardımcı olmak, horlamayı tedavi etmesine yardımcı olabilir.
Sevgili anne ve baba , çocuklarda horlamanın en belirgin nedenlerini öğrendikten sonra, çocuğunuzun horlamasının temel nedeninin ne olduğunu belirleyebilir, doktoruyla görüşebilir ve olası tedavi yöntemlerini izleyerek çocuğunuzun daha iyi uyumasını sağlayabilirsiniz.