Çocuk ne zaman ayağa kalkar?
Çocuk ne zaman ayağa kalkar?
Çocuğun ayakta durması, gelişimsel gelişimde ebeveynlerin beklediği önemli şeylerden biridir, çünkü bu beceri çocuğun bacak kaslarını güçlendirmesine yardımcı olabilir ve onlara dünyaya yeni bir bakış açısı kazandırabilir.
Çocuk ne zaman ayağa kalkar?
Sevgili okuyucumuz, çocuğunuzun ayakta durabileceği yaşı merak ediyor olmalısınız, bu yüzden size çocuğun bunu yapabilmesi için kas kuvveti kazanması gerektiğini söyleyeceğiz ve bu, size aşağıda belirtilenlere dayanarak ayrıntılı olarak açıklanabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin gelişimsel kilometre taşlarının listesi aşağıdaki gibidir:
- 6-9 aylıkken bebeğiniz ayakta durabilir ve nesnelere tutunabilir, yani bir mobilya parçası, birinin eli veya bir kanepe gibi kendisini sabit hissetmesine yardımcı olacak yükseklikteki herhangi bir şey. Bebeğiniz yaklaşık 9 aylıkken ayağa kalkmak için kendini yukarı çekebilir.
- Bebeğiniz yaklaşık bir yaş civarında kısa bir süre yardım almadan kendi başına ayakta durabilir.
- Bir çocuğun herhangi bir yardım almadan tek başına ayakta durması için zaman aralığının çocuklar arasında değiştiği, bazı çocukların 9 aylıkken tek başına ayakta durabildiği, diğer çocukların ise bir yaşına veya sonra.
Bir çocuğun ayağa kalkmasına yardımcı olacak ipuçları
Çocuğun yuvarlanması, oturması ve emeklemesi gerekenlerle aynı olan bacak, kalça ve karın kaslarını güçlendirerek, çocuğu aktif tutarak ve ona destek vererek kendi başına ayakta durmasına yardımcı olabilirsiniz. İşte bunun için bazı ipuçları:
Beşiğin güvenliğinin yerinde olduğundan emin olun : çocuklar başlangıçta yataklarının üzerinde durmak isterler, yatak korkulukları ayağa kalkmaya yardımcı olmak için mükemmel ve uygun desteği sağlar, bu nedenle yatak korkuluklarının mükemmel yükseklikte olduğundan emin olmalısınız ve tüm yatakları kaldırmalısınız. Çocukta sıkışıp kalabilecekleri oyuncaklar.
Çocuğunuzun merdivenlerde dengede kalmasına yardımcı olun: Merdivenler, bir çocuğa daha az destekle ayakta durmayı öğretmek için başka bir yerdir.Her basamağın kısa yüksekliği, ayakta durmasına yardımcı olmak için idealdir, bu nedenle çocuğunuzu oturur pozisyona getirin ve kendisini yukarı kaldırması için cesaretlendirin. onu asla yalnız bırakma.
Ayakta durması için güvenli mobilyalar sağlayın: Çocuğunuza, sallanmayan veya tehlikeli olmayan ve çocuğun ayağa kalkmasına yardımcı olmak için devrilmeyen güvenli mobilyalar sağlayın.
Bebeğin oyuncaklarını yüksek bir yere koyun: Örneğin koltuk minderinin üzerine bebeğinizin en sevdiği oyuncakları koymaya çalışın çünkü bebek oyuncaklarına yüksek bir yüzeyden baktığında ayağa kalkıp onlara ulaşmaya çalışacaktır.
Bebeğinizi yukarı ve aşağı hareket ettirin: Bebeği yukarı ve aşağı hareket ettirmek, bebeğin ayakta durmasına ve kendini desteklemesine yardımcı olmanın başka bir yoludur.
Çocuğunuzun itmeli oyuncaklarla oynamasına izin verin: İtmeli oyuncaklar, yürümeye çalışmadan önce bebeğin kendini dengelemesine yardımcı olur.
Çocuğunuzu yürümeye teşvik edin: Bariyer olarak birkaç yastık koyun ve çocuğunuzun içeri girmesi için bir yol açın . Yolun bir ucunda durup onu size gelmesi için cesaretlendirin ve bu seansları her gün 15 dakika yapın.
Çocuğun ayakta durması hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler
“Çocuk ne zaman ayağa kalkar?” Sorusunun cevabını öğrendikten sonra. Çocuğun ayakta durmasıyla ilgili bazı bilgiler:
- Bazı çocuklar iki ila dört buçuk aylıkken destekle ayakta durabilir ve bu gelişim aşaması güvenlidir ve bacaklarda eğriliğe neden olmaz .
- Çoğu çocuk 2 yaşında ve hatta bazen daha küçük yaşta merdiven inip çıkmaya başlar.
- Teşhis edilmemiş gelişimsel kalça displazisi olan çocuklar ayakta durabilir ve muhtemelen yürümeyi öğrenebilirler, ancak yürüyüş topal veya sallanıyor.
- Bazı çocuklar, Down sendromu, serebral palsi, doğuştan kemik sorunları ve kas distrofisi gibi bazı tıbbi durumlarda ayakta durmayı ve yürümeyi geciktirir.
Bu yazımızda “Çocuk ne zaman ayağa kalkar?” sorusunu yanıtladık. Çünkü bir annenin en gurur duyduğu anlardan biri, çocuğunun büyüyüp kendi başına ayakta durmaya çalıştığı anlardır, ama unutmayın ki, tatlım, çocuğunuzun bu becerileri geç göstermesi, mutlaka gelişimsel veya uzun vadeli sorunları göstermez.