KARNABAHAR VUCUDA YARARLARI VE ZARARLARI

KARNABAHAR VUCUDA YARARLARI VE ZARARLARI

KARNABAHAR VUCUDA YARARLARI VE ZARARLARI

Karnabaharın bir kısmı bağışıklık sistemini güçlendirir, ancak aynı zamanda gut ve ürolitiyazis krizine de neden olabilir. Bunu önlemek için, kontrendikasyonları tanımanız gerekir.

KARNABAHAR VUCUDA YARARLARI VE ZARARLARI

KARNABAHAR VUCUDA YARARLARI VE ZARARLARI

Karnabahar nedir, bileşimi ve faydaları

Karnabahar, lahana alt türlerine ait yıllık bir bitkidir. Sebzenin kök sistemi lifli, gövde silindirik, 15 ila 70 cm yüksekliğe sahip, karnabahar başının şekli yuvarlak veya düz yuvarlak olabilir, çeşitli renklerde farklılık gösterir. Yeşil, mor, sarımsı ve beyaz karnabaharlar vardır.

Karnabaharda hangi vitaminler var?

Sebze zengin bir bileşime sahiptir: B, A, C, K vitaminleri; potasyum, fosfor ve demir; magnezyum, sodyum ve kalsiyum; arginin ve lisin, pektin; sitrik, malik, pantotenik ve folik asitler. 100 gram üründe 25 kcal vardır.

Karnabahar besin değerleri

  • proteinler – 1.92 g;
  • yağlar – 0.28 g;
  • karbonhidratlar – 4.97g

Ne zaman karnabahar yememelisiniz?

Bu koşullar altında sebze yasaktır:

  • gastrit alevlenmesi,
  • yüksek asitli gastrit;
  • akut enterokolit;
  • hipotiroidizm;
  • ülseratif kolit;
  • son karın ameliyatı; gut

Karnabaharın vücuda zararı nedir?

Kontrendikasyonlar varsa, karnabahar kullanımı peritonda ağrıya, gastrointestinal sistemin mukoza zarının tahriş olmasına ve bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Karnabahar ürik asit konsantrasyonunu artırarak gutun tekrarlamasına neden olur. Hipotiroidizme (tiroid hormon eksikliği) yol açabileceğinden ürünü çiğ olarak tüketmeyin.

Karnabaharın vücuda faydaları nelerdir?

Fazla ağırlık. Sebze cildin durumu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir, tonunu düzeltir, kolajen üretimini hızlandırır, ince kırışıklıkları ortadan kaldırır.

Kritik günlerde ağrı. Hamilelik sırasında ürün, fetüsün kalbinin, beyninin ve omuriliğinin düzgün oluşumuna katkıda bulunur.

Erkeklerde cinsel aktiviteyi arttırmak ve prostat hastalıklarının gelişmesini engellemek.

Enflamatuar süreçler, pankreas ödeminin giderilmesi, insülin üretiminin normalleşmesi. Karnabahar, şeker hastalığı olan hastaların menüsünde mutlaka yer almalıdır.

Kemikleri güçlendirir, K vitaminine bağlı osteoporoz riskini azaltır. Lif kabızlığı önler, besinlerin bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır.

Kan basıncının normalleşmesi, kan damarlarının duvarlarında plak oluşumunun önlenmesi, karnabaharın bir parçası olan antioksidanlar ve vitaminler nedeniyle kandaki kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.