Barkod nedir ve nasıl çalışır
Barkod nedir ve nasıl çalışır
Büyük olasılıkla, ister bakkallarda, ister giyim mağazalarında, ayakkabılarda veya başka yerlerde bir ürün satın aldığınızda, küçük ve genellikle kullandığınız sarf malzemelerinin dış ambalajında bulunan bir dizi siyah çizgi ve sayı fark edeceksiniz. satın almak. Bu siyah çizgilere barkod denir ve barkodun ne olduğunu veya her çeşit üründe kullanmanın önemini bilmiyor olabilirsiniz.
Başlangıçta, bir kare veya küçük bir dikdörtgen şeklinde gelen, içinde beyaz boşluklarla ayrılmış, bazıları genellikle daha büyük olan bir dizi düz ve bitişik siyah çizginin bulunduğu bir barkod kavramı açıklığa kavuşturulmalıdır. diğerinden farklıdır ve her ürünün barkodunu okumak için bir tarama cihazı kullanılır.
Barkodun ana işlevi , bilgisayarın ürünü ve fiyatını çok hızlı tanıması; Ticari işletmenin mağazalarında satın alma ve muhasebe süreçlerinin hızlandırılmasına, faturaların hesaplanmasına ve ürünlerin takibine yardımcı olan bu özellik, yüzlerce farklı ürünün bulunduğu büyük marketlerde ve işletmenin işini kolaylaştıran diğer fonksiyonların yanı sıra sıklıkla kullanılmaktadır. hızlı ve doğru bir şekilde barkodlayın.
Barkod nedir ve nasıl çalışır?
Barkod, barkod üzerine parlatıldığında çizgileri okuyan lazer aracılığıyla, tarama cihazının veya barkod okuyucunun analiz edip okuduğu siyah veya beyaz çizgiler aracılığıyla her ürüne özel belirli sayı veya harfleri tanımlar, böylece beyaz alanlar ışığı daha fazla yansıtır Bilgisayar, ışığı emen siyah çizgilerden barkodu çözer ve ürünü tanımlar.
Bilindiği gibi bilgisayar 1 ve 0 olan iki sayıyı okuyabiliyor, bilgisayar beyaz boşlukları 0 rakamını ve siyah 1 rakamını temsil edecek şekilde analiz ediyor ve
dünyadaki her şirket beş benzersiz sayı taşıyor. ve ürünlerini bu numaralara göre kodlar, Daha sonra her ürüne birbirinden farklı bir dizi numara atayın
Bir şirketin benzersiz numaraları, başka bir sayıyı temsil etmek için sadece 1 ve 0 rakamlarından oluşan tekrar eden bir sayı belirtilerek kodlanır ve diğer sayılar sıfırdan 9’a kadar olan sayılardır ve bunu
açıklığa kavuşturmak için 8 sayısı temsil edilebilir. 11010001 kodlu bilgisayarda bu kod barkod ile girildiğinde, bilgisayar 8 sayısına eşit olarak analiz eder.
Bir önceki örnek, bir ürün üzerindeki barkod için birkaç benzersiz numara olacak şekilde tekrarlanır, barkod cihazı okur, bilgisayar barkodu inceler, ürünün adını ve fiyatını belirler ve bu ürünün satıldığı bilgisini girer ve stok listesinden düşürülür, tüm bu adımlar bir saniye veya daha kısa sürede yapılır.
Barkod cihazı olarak çalışan akıllı telefonlar için uygulamalar da vardır , burada uygulama telefonun kamerasıyla barkodu yakaladığında, barkodu okuyabilir ve kullanıcıyı ürün bilgileri konusunda bilgilendirebilir ve bu uygulamanın kullanışlılığı bazı sahte veya sahte ürünleri tespit etmede yatmaktadır. taklit ürünler.
Makalenin sonunda, makalenin sorusuna cevap vermiş olduğumuzu umuyoruz